Jak w mojej kuchni pojawił się jarmuż

JARMUŻ czyli zdrowie i dobre samopoczucie 😉
W dzisiejszym wpisie będzie przede wszystkim zdrowo!

Odpowiadając od razu na wstępie jak w mojej kuchni pojawił się jarmuż-
muszę Ci się przyznać, że jeszcze 4 lata temu nie miałam pojęcia co to jest.
Jednak odkrycie jarmużu z pewnością wpłynęło pozytywnie na moje zdrowie,
oraz oczywiście na samopoczucie- stąd zachęcam do jego spożywania.
Jeśli nie wiesz lub najzwyczajniej się nie orientujesz jak go spożywać,
to zapraszam!

Catering dietetyczny i moje zapoznanie z Jarmużem

Bardzo miło wspominam pracę w cateringu dietetycznym, przede wszystkim
za możliwość rozwijania swojej pasji do kuchni i żywienia.
Świadomego i zdrowego żywienia.
Jak i głównie przez to, że wyniosłam z tej pracy bardzo wiele cennych informacji,
wiedzy, a co najważniejsze nowych smaków!
O jarmużu dowiedziałam się pracując właśnie podczas pracy w cateringu.
I od tamtej pory jest on tak samo jak szpinak głównym składnikiem zielonych koktajli i soków.

*Jeśli interesują Cię poprzednie wpisy dotyczące właśnie smoothie,
to Tutaj i Tutaj masz link!

“Dzień bez jarmużu to jak dzień bez słońca”

Zapoznaj Jarmuż

Uważam, że nie ma sensu abym własnymi słowami przedstawiała Ci tą przecudowną roślinę,
stąd też będę cytować tekst ze strony www.naturapluszdrowie.pl
Pozwolę sobie korzystać z łatwego dostępu do informacji w internecie
oraz twórczości innych wspaniałych ludzi, którzy tak jak ja znają i cenią JARMUŻ.

alt="jarmuż"

Tak właśnie wygląda jarmuż,
jednak od razu muszę zaznaczyć, że istnieje wiele jego odmian.
Co wpływa między innymi na różnice w wyglądzie.

Jarmuż oraz występujące w nim witaminy i minerały

Cytuję tekst zamieszczony na stronie www.naturapluszdrowie.pl

“Witaminy w jarmużu to: Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna,
Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A, Witamina K.
Witaminy K i A są witaminami trwałymi, odpornymi na wysoką temperaturę,
ale smażenie zmniejsza ich ilość.
Natomiast gotowanie nie powoduje strat tych witamin,
przyczynia się do ich uwolnienia i dlatego ich zawartość po gotowaniu
może być nieznacznie większa.
Minerały natomiast to: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.
Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy.
Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”.
W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm.
Jeśli zależy ci na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnij po jarmuż.
Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery,
włosów i paznokci, a także na wzrok.”

alt="zielonyjarmuż"

Doceń właściwości jakie posiada Jarmuż

Moją pasją jest rozwój i to już wiesz, stąd też poszerzam swoją wiedzę i wciąż się edukuję.
Jeśli chodzi o moją kuchnie i żywienie- uwielbiam czytać książki i artykuły o żywieniu czy
właściwościach danego pokarmu, właściwościach roślin oraz ich zastosowaniu w leczeniu przeróżnych schorzeń.
Zdobywanie nowej wiedzy z tego zakresu sprawia, że jestem bardziej świadoma
w wyborze produktów czy roślin, które służą mojemu zdrowiu i samopoczuciu.

“Twoje pożywienie niech będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo pożywieniem”

Jarmuż ma działanie antynowotworowe

Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Jest skarbnicą witamin i minerałów

– ma więcej witaminy C niż pomarańcza
-posiada więcej wapnia niż mleko
-ma więcej witaminy A niż jakiekolwiek zielone warzywo
-jest znakomitym źródłem witaminy K

Co do jarmużu to niewątpliwie zasługuje on na jedno z głównych miejsc w naszej kuchni,
można go przemycać do codziennego jadłospisu w sposób taki jak ja to robię- czyli w koktajlach!

Przepis na zielony koktajl z jarmużem i spiruliną

Ilość, którą podam jest na dwie porcje,
ponieważ ja zawsze dzielę się koktajlem.
Zrób koktajl i podziel się zdrowiem z kimś bliskim.

Garść wcześniej namoczonego jarmużu
Szklanka wody lub więcej (zależy od pożądanej konsystencji)
2 Banany
Sok z połowy cytryny
2 Brzoskwinie
Syrop z agawy do smaku
Pół łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)

Jest to bomba witaminowa idealna na rozpoczęcie dnia!

alt="jemjarmuż"

Sok z jarmużem

Do przygotowania tego soku ja używam wyciskarki wolnoobrotowej.
Ilość przeze mnie podana daje około 500ml soku.

Garść jarmużu
4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
1/2 zielonego ogórka
jabłko 1 i 1/2
pomarańcza – 1 szt
cytryna – 1 szt
kiwi -1 szt
pęczek pietruszki
Spirulina (1/4 łyżeczki – opcjonalnie)

Ja osobiście wyciśnięty sok zazwyczaj lekko rozcieńczam z wodą,
jednak zawsze kieruję się przy tym smakiem