Mąka ryżowa

Pragnę dzisiaj przedstawić mąkę ryżową. Jako, że postanowiłam kontynuować wpisy w kategorii diety roślinnej, dziś będzie troszkę o jej dobroczynnych właściwościach. Podam oczywiście przepis… na przepyszne racuszki z jabłkami.

Mąka, mąka, mąka…

Nie no…. nie zamierzam przerabiać teraz wszystkich bezglutenowych mąk oraz rozwodzić się tutaj na ten temat. Tak czy inaczej, nie chciałabym się ograniczać z pisaniem tylko i wyłącznie do rozwoju osobistego. Mimo wszystko jest to mój osobisty blog, więc niech będzie też tutaj moja kuchnia.

Przyznaje, iż pomysł na ten wpis, powstał całkowicie spontanicznie podczas przygotowywania śniadania.

racuszki bezglutenowe projektujeteraz.pl

Pani Ryżowa…

Polubiłam się bardzo z bezglutenowymi mąkami.
Początkowo wydawały mi się one trudne… za trudne dla mnie. Przez to stawiałam na klasykę- pszenną i żytnią przede wszystkim.
Jednak oceniłam je pochopnie, wszystko cokolwiek przygotowuje z mąk bezglutenowych wychodzi tak jak powinno!

Pomagając sobie wiedzą z internetu, między innymi z tej strony:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/maka-ryzowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-zrobic-make-ryzowa-aa-j9ZK-t5RN-CJq4.html <—KLIK!

Dowiedziałam się, że posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Zawiera wiele błonnika, dlatego powinny ją poznać i docenić osoby mające problem z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu.

Bezsprzecznie jej walory docenią też osoby wykluczające gluten, oczywiście z uprzednim upewnieniem się czy mąka nie jest zanieczyszczona.

Ponadto bogata w niacynę, witaminę B6, B1 oraz żelazo, magnez i cynk.
Jak wiadomo, witaminy i składniki mineralne mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Mąka ryżowa oraz jej właściwości zdrowotne

Czytając jakiś czas temu, na temat mąki gryczanej, o której pisałam tutaj

—> KLIK! http://www.projektujeteraz.pl/maka-gryczana-w-ktorej-sie-zakochalam/

Byłam w szoku, że jakakolwiek mąka może posiadać właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływać na nasz organizm i jego funkcjonowanie.
Jednak tym razem pragnę krótko przedstawić właściwości mąki ryżowej, która:

Pomaga łagodzić zaparcia, obniża poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, ma właściwości nowotworowe, wpływa korzystnie na kości; skórę; paznokcie i włosy, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz immunologicznego.

Niewątpliwie jest ona bardzo dobrym zamiennikiem pospolitej mąki pszennej. Przede wszystkim idealnie nadaje się do różnego rodzaju ciast i wypieków, przygotowywania naleśników, racuchów, pancakes. Chociaż także może służyć jako zagęstnik do zup, sosów oraz kremów.

Odkąd pierwszy raz spróbowałam mąki ryżowej…

Gości ona u mnie w kuchni cały czas. Odkąd pierwszy raz ją użyłam- zakochałam się. Od tamtej pory poznałam wiele przepisów z jej użyciem, np. na słodkie wypieki. Być może pojawi się także taki przepis tutaj na stronie.

Jeżeli chodzi o mąkę ryżową godne uwagi, jest to, że nie powoduje ona u mnie uczucia ciężkości na żołądku. Bardzo często pojawiało się to nieprzyjemne uczucie po zjedzeniu pszennych racuchów lub pizzy, albo jakiegokolwiek innego wypieku z pszenicy.

Jeżeli masz problem z układem pokarmowym. Czujesz się ciężko po zjedzeniu czegokolwiek ze zwykłej mąki- to koniecznie kup mąkę ryżową i spróbuj poeksperymentować! Uwierz mi opłaci się!

Racuchy z mąki ryżowej i jabłek

racuszki z mąki ryżowej

Porcja z pewnością jest idealna dla 2 lub ewentualnie 3 osób.

Składniki:

Mąka ryżowa – 1 i 1/2 szklanki
Suche Drożdże – 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
Sól – szczypta
Letnia Woda – 250 ml
Jabłka – 4 szt (moje jabłka były małe- jeśli masz duże, polecam dodać tylko dwa)
Banan – 1 szt
Siemię lniane – 1 łyżka (służy jako zagęstnik, gdyż nie używam jaj, jednak jeżeli używasz jaj- dodaj 1 szt i pomiń siemię lniane)
Dodatkowo: Cynamon, imbir (przyprawa w proszku), syrop z agawy, nasiona chia
Olej – do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Zaczynając od przygotowania ciasta: wsyp mąkę do miski
  • Do mąki dodaj drożdże oraz cukier
  • Następnie do suchych produktów dodaj wcześniej odmierzoną letnią wodę (zwróć uwagę by nie była zbyt zimna ani zbyt ciepła)
  • Siemię lniane wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem na wysokość 1/4 szklanki oraz odstaw na kilka minut na bok
  • Następnie gdy dodasz wodę do mąki i wymieszasz dokładnie ciasto, dodaj przyprawy (cynamon, imbir oraz sól) a także siemię lniane
  • Tak przygotowane ciasto możesz odstawić na bok, podczas gdy ono będzie rosło, przygotuj w tym czasie jabłka
  • Obierz jabłka ze skórki i pokrój wedle uznania, podobnie przygotuj banana
  • Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj
  • Ciasto jest gotowe, dlatego rozgrzej troszkę oleju na patelni
  • Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, zacznij łyżką wylewać ciasto na patelnie i formuj racuszki
  • Usmaż równomiernie z obu stron
  • Gotowe- czyli usmażone racuszki można podawać np. z owocami/ cukrem pudrem/ miodem/ syropem z agawy/ dżemem… z czym dusza zapragnie

Smacznego!

www.projektujeteraz.pl racuchy