Śniadanie w sobotę
Śniadanie – kto nie je, ten nie wie co traci…
Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie zjeść śniadania,
nie wyobrażam sobie również wyjść z domu bez śniadania.
Tak szeroko rozpisuję się w innej tematyce,
że zapominam aby od czasu do czasu wrzucić na stronę coś,
co lubię przyrządzać do jedzenia.
A nie ukrywam, że w kuchni spędzam dużo czasu!

Pancakes – przepis na dobre śniadanie
Na blogu znajdziesz już przepis na racuchy, do którego Cię odsyłam.
Natomiast tym razem będzie przepis na pancakes –
czyli malutkie puszyste naleśniczki.
Pancakes, które najczęściej przygotowuję w wolny dzień od pracy.
Mimo, że mój ukochany preferuje raczej śniadania na słono, to
nie może się oprzeć słodkim pancakes i zawsze podczas jedzenia stwierdza, że
dobrze dla odmiany zjeść śniadanie na słodko.
Te pancakes są przygotowane z mąki ryżowej,
którą bez problemu dostaniesz np. w lidlu.
Lubię mąkę ryżową- mimo, że kiedyś wydawało mi się,
że jest to jedna z trudniejszych mąk do przygotowywania naleśników, ciast itp.
Jednak przyznaję – myliłam się.

Mąka ryżowa
O mące ryżowej nie będę się jakoś specjalnie rozpisywać ponieważ,
zrobiłam to już we wpisie o racuchach z mąki ryżowej.
Dlatego odsyłam Cię tymże linkiem, po raz kolejny właśnie do tamtego wpisu.
W kuchni używam różnych rodzajów mąk- w tym klasycznie pszennej-
jednak lubię eksperymentować.
Przeważnie jem zdrowo, lubię jeść lekko.
Jednak tak dla równowagi, zdarza mi się podjeść coś nie zdrowego,
czy coś co lekkich potraw zaliczyć się nie da 😉

Przepis na przepyszne śniadanie
Aby przygotować lekkie,
a na dodatek bezglutenowe pancakes potrzebujesz:
Mąka ryżowa – 2 szklanki
Jajko – 2 szt
Banan – 1 szt
Maślanka – Półtorej szklanki
Soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
Miód/syrop z agawy – 2 łyżki
Przyprawy : (np. cynamon, imbir)
Sposób przygotowania:
Zblenduj lub pognieć banana widelcem na gładką masę.
W naczyniu połącz wszystkie składniki, mieszając za pomocą miksera.
Wymieszane ciasto nakładaj na dobrze rozgrzaną patelnię –
ja osobiście smażę je na suchej patelni – Tefal.
Kiedy pojawią się widoczne pęcherzyki powietrza-
to sygnał, że czas przewrócić placuszki na drugą stronę.
To z czym je zjesz, zależy od twojej wyobraźni i kubków smakowych.
Możesz podać ze słodkim syropem z agawy/ owocami/
jogurtem/ masłem orzechowym/ dżemem/ nutellą.
Smacznego!